18 Νοε 2013

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ .......

Συνεχίζεται η τουρκική εξάπλωση στα Βαλκάνια: Τώρα και στο Μαυροβούνιο



Τουρκική εταιρεία αγόρασε το λιμάνι του Μαυροβουνίου! 

Με ποσό 30 εκατομμυρίων δολαρίων, το σημαντικό λιμάνι του Μαυροβουνίου στις ακτές της Αδριατικής, πέρασε στον έλεγχο της τουρκικής εταιρείας Global Ports Holding, η οποία εξαγόρασε το 62% των μετοχών.

Πρόκειται για την εταιρία που έχει αποκτήσει το 23% του μεγαλύτερου λιμένα της Ευρώπης, αυτό της Βαρκελώνης (1,8 εκατ. επιβάτες), μέσω κοινοπραξίας με την Royal Caribbean Cruises και μειοψηφικά ποσοστά στους λιμένες της Σιγκαπούρης και της Μάλαγας.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι, ότι δεν προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του λιμένα, κάτι που δείχνει ότι υπήρξε πολιτική συνεννόηση πίσω από τη συναλλαγή, απολύτως συμβατή με τη στρατηγική διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Ο λιμένας έχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα διαχείρισης 40.000 κοντέινερ, με τους Τούρκους να δηλώνουν ότι μπορούν να την αυξήσουν ακόμα και στο ένα εκατομμύριο… Στο πολιτικό μέρος, οι Τούρκοι αναφέρουν ότι το λιμάνι θα ανοίξει για τη Σερβία που μετά την απόσχιση του Μαυροβουνίου μετατράπηκε σε περίκλειστο κράτος (landlocked state), δηλαδή χωρίς έξοδο στη θάλασσα.
Πηγή: defencenet
esxatianasxesi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου